Matriţa
Tehnologia Multinject utilizează diverse tehnici constructive pentru matrițe, alese în funcție de geometria și numărul pieselor care urmează a fi obținute.
Tehnica de tip sandwich:
Această tehnică presupune injecția într-o matriță a cărei cavitate are geometrie fixă și este pretabilă pentru aplicații care presupun realizarea de repere cu suprafață exterioară de calitate superioară și miez din materiale reciclate, spumă sau orice altă soluție economică din punt de vedere al costurilor. Procesul se desfășoară în 3 etape:
- Etapa 1 constă în injecția parțială a învelișului exterior al reperului
- Etapa 2 constă în injectarea ambelor materiale, pentru o scurtă perioadă de timp
- Etapa 3 constă în injectarea materialului interior până la finalul umplerii cavității obținute în interiorul stratului exterior
Tehnica platanelor rotative:
În cazul acestei tehnici, după ce primul material a fost injectat în poziția inițială (0º), matrița este deschisă și platanul mobil este rotit în următoarea poziție destinată injecției materialului secundar. În funcție de particularitățile procesului, platanul rotativ și partea mobilă a matriței pot fi rotite secvențial în 2 etape (0°-180°-0°), 3 etape (0°-120°-240°-360°) sau în 4 etape (0°-90°-180°-270°-360°). Avantajele acestei tehnici sunt date de gradul ridicat de productivitate obținut, însă, în egală măsură, trebuie luate în considerare costurile inițiale generate de sistemul platane rotative.
Tehnica maselor rotative în plan vertical:
Această tehnică se folosește în cazul aplicațiilor ce presupun injecția reperelor într-un număr mare de cavități și implică folosirea unei mese rotative amplasate central în interiorul unității de injecție. Rotația acesteia are loc în planul vertical al mașinii, în secvențe de 90º sau 180º. În acest caz, unitățile de injecție sunt dispuse diametral opus.
Tehnica de închidere/ separare
În acest caz, sapțiul alocat primului material care urmează a fi injectat este obturat de un perete/ miez culisant. După ce primul material care a fost injectat este stabilizat la temperatură optimă, peretele despărțitor este ridicat, iar în noua geometrie a cavității este injectat cel de-al doilea material. Avantajele asociate acestei tehnici sunt legate de posibilitatea folosirii mașinilor de injecție standard, fără platane rotative, precum și a matrițelor compacte și economice din perspectiva costurilor.
Tehnica de transfer
Această tehnică este folosită în cazul aplicațiilor care presupun separarea termică a celor 2 materiale injectate și constă în transportul reperului rezultat din injecția primului material în următoarea cavitate destinată injecției materialului secundar, cu ajutorul unui robot.
Procedeul cavităților rotative
Particularitățile acestei tehnici constau în folosirea unor matrițe ale căror cavități pot fi rotite pentru injecția secvențială a materialelor. După înjecția materialului principal, matrița este deschisă, cavitatea avansează, este rotită în jurul axei longitudinale a mașinii cu 90°, 120° sau 180° și retrasă ulterior în corpul matriței. Matrița este închisă, urmând injecția materialului secundar.
Configurații flexibile ale mașinilor de injecție, adaptate fiecărei aplicații
Designul diferit al matrițelor și multiplele tehnici de injecție impun poziționări diferite ale unității sau ale unităților de injecție suplimentare. Cele mai des întâlnite variante de poziționare ale agregatului secundar sunt următoarele:
- Configurație V – unitate de injecție suplimentară dispusă vertical
- Configurație Z – unitate de injecție suplimentară dispusă la 45º
- Configurație L – unitate de injecție suplimentară orizontală dispusă lateral
- Configurație W – unități de injecție opuse, motate orizontal, de o parte și de cealată a mașinii de injecție
- Configurare H – unități de injecție orizontale, dispuse în paralel
Pe lângă variantele standard menționate, KraussMaffei oferă posibilitatea configurării de soluții care presupun folosirea a până la 7 unități de injecție.
Descoperă gama noastră de mașini injecție plastic:
- mașina injecție plastic seria CX
- mașina injecție plastic seria GX
- mașina injecție plastic seria MX
- mașina injecție plastic seria PX