• Plastics Bavaria
  • Plastics Bavaria
  • Plastics Bavaria
  • Plastics Bavaria
  • Plastics Bavaria
  • Plastics Bavaria
  • Plastics Bavaria
  • Plastics Bavaria
  • Plastics Bavaria
  • Plastics Bavaria
  • Plastics Bavaria
  • Plastics Bavaria
  • Plastics Bavaria
  • Plastics Bavaria
  • Plastics Bavaria
  • Plastics Bavaria
  • Plastics Bavaria
  • Plastics Bavaria
  • Plastics Bavaria
  • Plastics Bavaria
  • Plastics Bavaria
  • Plastics Bavaria
  • Plastics Bavaria
  • Plastics Bavaria
  • Plastics Bavaria
  • Plastics Bavaria
  • Plastics Bavaria
  • Plastics Bavaria
  • Plastics Bavaria
  • Plastics Bavaria
  • Plastics Bavaria
  • Plastics Bavaria

Noutăți Plastics Bavaria

Noutăți - Plastics Bavaria
Sesotec - Pre-sortarea materialului plastic reciclat pentru o procesare profitabilă și eficientă

Pre-sortarea nu este doar un instrument de asigurare a calității, ci și o abordare pentru creșterea rentabilității. În industria de prelucrare a maselor plastice, există numeroase motive în favoarea utilizării materialului plastic reciclat. Însă pentru a putea fi utilizat ca materie primă secundară, acesta însă trebuie să aibă un grad de puritate cât mai înalt. 

Schönberg, 15 ianuarie 2024 - Tehnologiile de sortare a materialelor și de detectare a contaminanților joacă un rol decisiv în eliminarea impurităților: corpurile străine, cum ar fi metale, diferite culori și tipuri de plastic, trebuie să fie detectate în mod eficient, fiabil și separate sau sortate în mod complet automat.

 

Dificultăți în achiziționarea de material reciclat

Industria de prelucrare a plasticului se confruntă cu cerințe în continuă creștere: Două provocări foarte importante în ceea ce privește achiziția sunt calitatea instabilă a materialelor și lipsa de disponibilitate a acestora. Nu există suficiente materiale reciclate post-consumator (PCR) de o calitate constant ridicată, adică fără corpuri străine, culori străine și materiale plastice străine în material, pentru a satisface cererea de pe piață. În plus, nu există specificații care să reglementeze în mod clar calitatea unui reciclat.

Provocări suplimentare în ceea ce privește achiziția de reciclat sunt prețurile fluctuante ale materiilor prime, lanțurile de aprovizionare complexe și termenele lungi de livrare.

 

Cerințele procesatorilor de mase plastice

Eficiență: Materialul de intrare de cea mai bună calitate este esențial pentru o prelucrare ulterioară fără riscuri în procesul de uscare, de mixare sau de producție. În cazul în care calitatea este corectă, producția poate funcționa fără probleme și la randament maxim.
Fiabilitatea procesului: Eliminarea particulelor de praf și a corpurilor străine din materialul de intrare previne deteriorarea mașinii și asigură fiabilitatea fluxului de prelucrare. Un sistem defectuos costă timp și bani din cauza întreruperilor de producție și a lucrărilor de reparații.
Asigurarea calității: Detectarea timpurie a impurităților ajută la asigurarea celei mai înalte calități a produselor finale și previne eventualele daune de imagine și retururi costisitoare.
Eficiența costurilor: Utilizarea de material plastic reciclat trebuie să fie viabilă din punct de vedere economic. Presortarea permite procesatorilor să achiziționeze materii prime cu grade de puritate mai scăzute, la prețuri mai avantajoase și să mențină, în același timp, standardul de calitate înaltă a produsului finit.

 

Soluție completă pentru utilizarea de material reciclat

Procesatorii de mase plastice ar trebui să poată prelua controlul asupra calității materialului de intrare, astfel încât să poată produce în mod constant, eficient și durabil folosind plastic reciclat.

Soluția este un sistem complet automatizat, fiabil de pre- și post-sortare care detectează și separă tipurile de plastic, culorile și metalele din materialele măcinate de calitate diferită, în funcție de cerințele liniei de producție.

Această pre-sortare poate avea loc complet independent de procesarea ulterioară, prin combinarea tuturor etapelor relevante ale procesului pe o singură platformă compactă.

 

Etape importante în procesul de pre-sortare a materialelor plastice

Desprăfuirea: Praful și particulele fine sunt separate în mod fiabil de materialul reciclat printr-un sistem de cernere în contracurent.

Manipularea materialelor: Dispozitivele standard de transport prin vid cu o stație centrală de vid asigură un transport fără dificultăți al materialului prin sistemul de desprăfuire către sortator. Extracția poate avea loc din containere, silozuri, bigbags sau chiar octabins.

Sortarea: Un sistem compact de sortare multi-senzor cu senzori de înaltă rezoluție care pot fi combinați după cum este necesar. Tehnologiile de ultimă generație de evaluare a semnalelor garantează o precizie de detecție ridicată și o rată de evaluare de până la 500.000 de piese pe secundă. Senzori disponibili: Senzor de culoare și formă, senzor de metal și senzor de infraroșu apropiat.

Control centralizat: Tehnologia de transport și sistemul de sortare sunt conectate la nivel central prin intermediul unei unități de control. O funcție integrată de pornire și oprire automată asigură un confort maxim de operare.

Platformă: O platformă structurală staționară este proiectată pentru o punere în funcțiune rapidă a sistemului. Toate componentele necesare, cum ar fi transportul materialului, desprăfuirea și sortarea, sunt instalate în fabrică și, prin urmare, sunt gata de utilizare în cel mai scurt timp.

 

Avantajele pre-sortării pentru procesatorii de mase plastice

Impuritățile, variațiile de culoare și defectele vizuale afectează calitatea materialelor plastice. Scopul este de a crește puritatea rectificatului înainte de procesare, ceea ce înseamnă automat o mai mare siguranță și o calitate superioară a produselor finite.

Pentru procesatorii de mase plastice, avantajele presortării constau în posibilitatea de a produce în mod independent, rentabil și eficient. Aprovizionarea constantă și sigură cu material pur, de înaltă calitate permite o producție economică și fiabilă - o investiție care se amortizează rapid.

 

Sursa: sesotec.com


Sesotec este unul dintre cei mai mari producători și dezvoltatori de sisteme de inspecție, separare și sortare, la nivel mondial. Sistemele Sesotec sunt utilizate în linii de producție, împachetare și în pregătirea materialelor pentru reciclare.

Plastics Bavaria, partener și reprezentant Sesotec în România, vă pune la dispoziție  gama completă de servicii conexe în domeniul soluțiilor pentru detectarea, sortarea și separarea metalelor, iar specialiștii noștri sunt întotdeauna pregătiți pentru a oferi soluții adaptate eficient cerințelor dumneavoastră.

Noile pompe KraussMaffei HPP și HPP2 PUR

În cadrul sistemelor tehnologiei bazate pe reacție, pompa este nucleul fiabilității procesului - iar KraussMaffei este expertul în domeniu. Producătorul a redimensionat acum conceptul deja consacrat al HPP la debite de 80 și 155 litri/minut (1450 rpm) și a adăugat caracteristici utile. Acest lucru permite acoperirea întregii game de cerințe PUR.

(Parsdorf, Germania, 13 februarie 2024) - Timpul înseamnă bani. Atunci când se așteaptă ca sistemele PUR să acționeze din ce în ce mai rapid, una dintre componentele sistemului este afectată în mod special: pompa. Chimia devine tot mai agresivă, iar printre componentele spumei se numără adesea aditivi abrazivi.  Pompele dozatoare cu piston axial HPP și HPP2 de la KraussMaffei sunt proiectate special având în vedere acest aspect și sunt acum disponibile în două noi dimensiuni nominale, cu debite de 80 și 155 litri/minut.

Dacă un cap de mixare trebuie să transforme poliolul și izocianatul în PUR (poliuretan) într-un raport precis, acesta are nevoie de pompă cu o presiune de 100 până la 200 bar pentru a asigura debitul necesar în mașina de dozare. Versiunile chimice fac parte dintr-o gamă de sine stătătoare în cadrul categoriei de pompe. Puțini furnizori îndrăznesc să abordeze acest proces și un număr și mai mic au expertiza necesară.

 

Structura unei pompe cu piston axial

Arborele de acționare pune în mișcare mai multe pistoane aflate într-o carcasă cu cilindri rotativi. Acesta poate fi reglat la infinit în unghi față de axa de acționare cu ajutorul unui disc de control, care modifică debitul (în cm3 / rotație). Cu cât crește gradul de înclinare, cu atât deplasarea este mai mare, deoarece lungimea alezajelor cilindrilor este utilizată într-o măsură tot mai mare. Fără înclinare, cursa pistonului este zero. Inițial, pompele de acest tip au fost concepute pentru hidraulica utilajelor de construcții, utilizate, de asemenea, pe scară largă în aplicațiile tehnologiei de reacție. Aici se confruntă cu provocări deosebite, deoarece carcasa pompei este în totalitate umplută cu substanțe chimice care au devenit tot mai agresive astfel încât să permită timpi de producție mai scurți. De exemplu, unele componente alcaline atacă tocmai compușii fier-carbon care asigură duritatea oțelului. Robert Brunner subliniază:

"Atunci când proiectăm pompe, trebuie, prin urmare, să acordăm din ce în ce mai multă atenție alegerii materialelor și să găsim soluții aici."

 

KraussMaffei este singurul producător de sisteme PUR care își construiește propriile pompe pentru mașinile de dozare, încă de acum mulți ani. Majoritatea furnizorilor se bazează pe modele standard, astfel încât disponibilitatea pompelor din această gamă de dimensiuni este foarte limitată.

Jochen Zwiesele (Director Global Development Reaction Process Machinery), declară:

"Noile versiuni ale pompelor noastre HPP acoperă lacunele existente."

Anterior, acestea erau disponibile cu dimensiuni nominale de 3 până la 28 cm3/rot, ceea ce corespundea unui debit de până la 40 de litri/minut. Pentru aplicațiile de volum mare, cum ar fi panourile de construcții, izolația pentru frigidere sau conductele de încălzire urbană, a devenit necesară creșterea debitului de material. Noile versiuni cu debite de 80 l/min, respectiv 155 l/min (până la1450 rpm) sunt dedicate acestui tip de aplicații.

 

Caracteristicile pompelor HPP și HPP2

HPP și HPP2 se diferențiază printr-o serie de detalii, deși eficiența lor volumetrică este la fel de ridicată: 

  • Modelul HPP este 100% compatibil cu variantele disponibile pe piață, ceea ce facilitează considerabil înlocuirea unităților de la alți furnizori, care nu mai sunt comercializate.  Pompa HPP este disponibilă cu cuplaj cu arbore sau cu cuplaj magnetic.
  • Modelul HPP2 are ca dotare standard un cuplaj magnetic anti-uzură. Acesta funcționează prin intermediul unui rotor intern prevăzut cu magneți și poziționat într-o carcasă de contenție nemagnetică. Un rotor exterior, de asemenea echipat cu magneți, transferă viteza dorită de la motor la arborele de transmisie. Acest concept oferă un avantaj decisiv: carcasa este închisă. În cazul cuplajului cu arbore, pe de altă parte, arborele iese în exterior, fiind astfel necesare sisteme de etanșare foarte eficiente pentru a preveni scurgerile (componentele PUR sunt aproape la fel de fluide ca apa). Garniturile de etanșare, la rândul lor, sunt componente care influențează în mod esențial gradul de uzură. O altă caracteristică a noului HPP2 este axul, care a fost eliminat din compartimentul pompei. Acesta este responsabil de modificarea înclinației cilindrului prin intermediul discului de control și asigură astfel punctul de funcționare optim pentru o gamă largă de aplicații. În special în cazul izocianatului, din cauza absorbției de apă se pot forma cristale care înfundă filetul și îngreunează deplasarea acestuia. În plus, distanța dintre rulmenți a fost mărită, sporind rigiditatea acestora, iar senzorii de temperatură și controlul stării de deteriorare a rulmenților sunt, de asemenea, disponibili.

KraussMaffei oferă un portofoliu larg de pompe cu disponibilitate rapidă pentru prelucrarea produselor chimice inofensive, a sistemelor acționate cu apă și a fluidelor agresive. Partea mecanică este întotdeauna avută în vedere. Coloranții adăugați, cum ar fi negrul de fum sau dioxidul de titan, de exemplu, pot avea un efect abraziv. Designul pompei și materialele utilizate trebuie, de asemenea, să fie adaptate acestui aspect. Pe lângă carcasa din fontă, HPP2 în mărimile nominale de 3, 6 și 12 cm3/rot sunt disponibile și în varianta cu carcasă din oțel inoxidabil, ideală pentru aplicații din materiale epoxidice.

Deși pompele KraussMaffei sunt perfect adaptate materiilor prime agresive (datorită multiplelor niveluri de protecție împotriva coroziunii), curățarea și recondiționarea la anumite intervale de timp sunt totuși necesare. KraussMaffei oferă un serviciu propriu de întreținere, testare și certificare. Menținerea în stare bună a componentelor de sistem asigură, de asemenea, protecția mediului și sustenabilitatea.

Noile pompe HPP PUR vor fi disponibile începând cu primul trimestru al anului 2024.

 

Sursa: press.kraussmaffei.com

Protecția compound-urilor din plastic împotriva contaminanților metalici - Detectoarele de metale

Producătorii de materiale granulate și fabricanții de compound-uri au exigențe speciale în ceea ce privește protecția împotriva contaminanților metalici. Separatoarele de metale din această gamă trebuie să funcționeze cu o precizie de detectare ridicată și să garanteze timpi de curățare minimi. Un separator de metale fiabil poate crește disponibilitatea liniei, asigura calitatea produselor și preveni eventuale reclamații.

 

De ce sunt detectoarele de metale o necesitate în industria maselor plastice?

Detectoarele de metale sunt utilizate în industria maselor plastice în diferite etape ale procesului de fabricație pentru a evita deteriorarea echipamentelor de producție cauzată de contaminanți metalici. Detectoarele de metale previn deteriorarea și cresc durata de viață a echipamenelor. Un timp de funcționare mai mare a utilajelor crește, de asemenea, productivitatea întregii linii. Prin urmare, costul unui detector de metale se amortizează rapid.

 

Unde ar trebui să fie instalate detectoarele de metale?

În mod ideal, detectoarele de metale ar trebui instalate în punctul în care materialul este introdus în linia de producție, pentru a proteja mașinile și echipamentele împotriva deteriorării. În cazul în care acest lucru nu este posibil, acestea ar trebui plasate cât mai aproape de mașina care trebuie protejată. Același principiu se aplică și în cazul inspecției finale: produsele finite ar trebui supuse unei verificări de asigurare a calității pentru depistarea contaminării cu metale imediat înainte de a ajunge la mașina de ambalare sau la stația de încărcare. Dezavantajul verificării produselor pentru detectarea metalelor la sfârșitul procesului de fabricație este o potențială pierdere de valoare rezultată din produsele finite, dar contaminate.

 

Factori cheie în achizița unui detector de metale

Achiziția unui detector de metale este o investiție în optimizarea proceselor și echipamentelor dumneavoastră. Doi factori joacă un rol esențial în acest sens:

1. Instalare simplă pe echipamentele existente sau parțial existente

2. Operare facilă de către personalul dumneavoastră

 

1. Instalare simplă

Instalarea echipamentelor periferice, cum ar fi un detector de metale, poate necesita întreruperea procesului de producție. Cu cât instalarea noului dispozitiv este mai simplă și mai rapidă, cu atât timpul de inactivitate este mai scurt și riscul de instalare incorectă este mai redus.

Caracteristicile care facilitează instalarea unui detector de metale:

  • Dispozitivul vine ca o unitate preasamblată. Detectoarele de metale ar trebui să fie livrate preasamblate într-un cadru, pentru a accelera procesul de instalare și pentru a elimina necesitatea de a alinia diverse componente între ele, la o distanță adecvată față de zona fără metale (MFZ). Preasamblarea reduce riscul unei instalări necorespunzătoare și nu solicită cunoașterea detaliată a modului de montaj sau a distanței dintre componente. Tot ce trebuie să faceți este să configurați o unitate compactă, adaptată în mod optim nevoilor dumneavoastră.
  • Punctele de fixare sunt ușor accesibile. Dispozitivul trebuie să aibă un număr redus de puncte de fixare, ușor accesibile pentru instalarea pe cadre, utilaje sau pereți, pentru a facilita instalarea la fața locului.
  • Aparatul este adecvat materialului care urmează să fie examinat. Caracteristicile trebuie să fie adaptate cu precizie modului în care va fi utilizat detectorul de metale. Sunt disponibile sisteme special concepute pentru examinarea pulberilor, a granulelor, a produselor reciclate și nu numai.
  • Dispozitivul este adecvat mediului de lucru. Detectoarele de metale trebuie să fie adaptate solicitărilor mecanice și temperaturilor ambientale.
  • Dispozitivul este pregătit pentru utilizare (plug and play). Toate conexiunile și cablurile necesare sunt incluse, conectate și gata de utilizare. Producătorul a preinstalat toate setările necesare și le-a adaptat nevoilor clientului, pentru a evita necesitatea unor ajustări suplimentare la fața locului.
  • Unitatea de control este ușor accesibilă. Opțiunile pentru asigurarea accesibilității includ amplasarea unităților de control într-o locație diferită de cea a bobinelor detectorului.
  • Instalarea electrică este facilă. Instalarea electrică ar trebui să fie posibilă în doar câțiva pași. Suplimentar față de setările de bază din cadrul software-ului de operare, dispozitivul ar trebui să ofere o varietate de setări preconfigurate și testate din care să puteți alege rapid, în funcție de necesități, în timpul funcționării.

 

2. Operare facilă

Odată instalate, detectoarele de metale rămân în uz pentru o perioadă îndelungată. De aceea, ar trebui să fie ușor de operat pentru angajații companiei. În cazul unei erori sau al unei întreruperi a funcționării, operatorii trebuie să poată interacționa rapid și intuitiv cu dispozitivul, astfel încât să localizeze și să remedieze problemele cât mai repede posibil.

Caracteristicile unui detector de metale ușor de utilizat

  • Operare ușoară și sigură după o scurtă instruire. Personalul dvs. ar trebui să fie capabil să opereze cu ușurință și în siguranță dispozitivul după o scurtă prezentare și instruire.
  • Setări flexibile pentru diferite tipuri de produse și sensibilități de detectare. Aparatul ar trebui să ofere opțiunea unor setări individuale care să se potrivească perfect produsului care urmează să fie examinat. De asemenea, ar trebui să fie posibilă ajustarea sensibilității de detecție, care determină dimensiunea particulelor metalice ce urmează a fi identificate.
  • Curățare ușoară. Dispozitivele și echipamentele trebuie să fie curățate des în procesele de producție care implică schimbări frecvente de produs și de culoare. Prin urmare, detectorul de metale utilizat trebuie să fie ușor de curățat.
  • Blocarea interferențelor ambientale
  • Funcție de jurnal și contorizare a metalelor detectate. Aceste funcții permit trasabilitatea în cazul unei erori, al unei întreruperi a serviciului sau în cazul în care se detectează corpuri străine.
  • Posibilitatea transferului de date și a interfețelor de documentare
  • Posibilitatea de a alege între diferite limbi
  • Testarea regulată a performanțelor
  • Structura simplă a meniului de operare pentru setări intuitive.

Prețul și precizia de detectare nu ar trebui să fie singurele criterii de luat în considerare în momentul achiziției unui detector de metale. Instalarea rapidă, simplă și operarea fără efort, permit personalului dumneavoastră să economisească timp care ar fi mai eficient și mai profitabil petrecut în producție.

 

Sursa: sesotec.com/emea/en