KraussMaffei investește în echipamente specializate pentru reciclarea și reutilizarea materialelor plastice. Ambalajele din plastic au o perioadă de utilizare foarte scurtă, astfel că ele se pot transforma în materie primă pentru diverse articole tehnice, de exemplu în industria auto.
München, 22 August 2019 – De mai bine de trei decenii, compania KraussMaffei este preocupată de reciclare, subiect care va fi dezbătut și la K Show 2019. În sens general, o economie circulară înseamnă o economie fără deșeuri.
”Reciclarea pentru hârtie, metale și sticlă a fost acceptată pe scară largă de către consumatori. Procesul pentru reciclarea materialelor plastice a durat mult mai mult, dar presiunea din ce în ce mai mare din punct de vedere politic a sporit acceptarea acestuia. Există potențial pentru reciclarea materialelor plastice în materiale noi, de calitate”, a declarat Carl-Philip Popel - Director Product Management Extrudere.
Timp îndelungat, nu a existat o modalitate fiabilă de reciclare a volumelor mari de materiale plastice, din cauza contaminării plasticului și a limitărilor tehnice în procesul de reciclare.
KraussMaffei a alocat un buget semnificativ pentru a investi în echipamente specializate, iar noul sistem va fi instalat în centrul tehnic la sfârșitul anului 2019, sub numele Edelweiss.
Ambalajele din plastic au o perioadă de utilizare foarte scurtă, astfel că ele se pot transforma în materie primă pentru diverse articole tehnice, de exemplu în industria auto. La K 2019, KraussMaffei va demonsta modul în care dintr-o găleată de plastic se poate face un panou pentru stâlpul A al unui autoturism. În cadrul acestui eveniment, procesatorii din întreaga lume vor cunoaște beneficiile economiei circulare, pornind de la un simplu ambalaj. Cu ajutorul tehnologiilor deja utilizate - injecție și extrudare - se dovedește practic faptul că ele pot fi folosite într-un mod complet nou și pentru un scop nou, oferind industriei de reciclare noi soluții.
Alături de extrudare și injecție, își va face intrarea în cadrul K Show-ului a treia divizie de business: digitalizarea cu opțiunile APC Plus (Adaptive Process Control) și DataXplorer. APC Plus monitorizează procesul de injecție și îl adaptează continuu pentru a echilibra factorii de interferență, cum ar fi fluctuațiile dintre loturile de material și modificările de temperatură sau modificarea procentajelor de amestec. În injecție, acest lucru se realizează prin baza de date cu materialele stocate în mașină și prin analiza online a vâscozității, dar și prin reglarea punctului de schimbare a contrapresiunii și a nivelului de presiune de menținere în cadrul aceluiași ciclu. În extrudare se înregistrează temperatura de topire, presiunea și viteza șnecului.
DataXplorer face posibilă vizualizarea detaliată a procesului, deoarece poate stoca până la 500 de semnale la fiecare 5 milisecunde, sub formă de grafice, de exemplu: semnalele de la mașină sau de la matriță.
Toate datele rezultate sunt direcționate către noul sistem de date, care va fi prezentat la K 2019. Este un punct central de colectare a datelor pentru toate componentele dintr-o celulă de producție, care include periferice și automatizări. Clientul poate colecta informațiile necesare pentru monitorizarea producției și a controlului fluxului. Exportul de date (de exemplu, către sistemele MES sau ERP) este ușor și poate fi implementat într-o structură modulară. Serviciile digitale ajută la asigurarea calității producției și a produselor, la prevenirea rebuturilor și, prin urmare, contribuie la conservarea resurselor.
Plasticul este un material valoros, extrem de folosit în lumea modernă, trebuie doar să învățăm să îl reciclăm corespunzător și să înțelegem că nu este de unică folosință.