22 Jul, 2024

KraussMaffei Competence Forum 2018 - 180 de ani de inovație și tehnologie

Grupul KraussMaffei reprezintă un etalon la nivel global în domeniile cercetării, dezvoltării și producției echipamentelor de înaltă performanță destinate industriei maselor plastice, care a influențat în mod semnificativ progresul tehnologic în 3 domenii principale asociate - injecție, extrudare și reacție (poliuretan).

Cu ocazia aniversării celor 180 de ani de inovație tehnologică, în perioada 6 - 7 iunie 2018 grupul a organizat, în incinta fabricii din München, un eveniment sub sloganul ”Pionierii Tehnologiei - de la Tradiție la Inovare”.

München, 14 Iunie 2018 - Evenimentul, extrem de relevant pentru industria de profil, a impresionat și prin prisma faptului că peste 1800 de vizitatori sosiți din toate colțurile lumii au ales să fie prezenți la demonstrațiile live care de data aceasta s-au axat nu pe echipamente, ci pe tehnologii. Și mai impresionantă a fost investiția enormă agrupului KraussMaffei în cele 25 de celule de producție cu demonstrații live desfășurate în Centrul Tehnic. Acest efort a fost susținut și de partenerii de cercetare și dezvoltare, prezenți în număr foarte mare la eveniment, precum producători de matrițe, de echipamente auxiliare și materiale speciale. La acestea s-au adăugat și numeroasele prezentări tematice care dezvoltau partea teoretică a tehnologiilor prezentate.

Un alt punct de atracție al evenimentului a fost vizitarea fabricii, începând cu zona de prelucrări metale, asamblări grupuri hidraulice și terminând cu zona de testare și expediție a utilajelor de injecție. A impresionat mult faptul că fiecare hală a avut propria istorie, unele hale cu vechimi de peste 100 de ani, împletindu-se cu instoria Germaniei dinainte de Primul Război Mondial, producția de armament, iar mai apoi tehnologiile civile pentru care astăzi KraussMaffei este un nume. Pe parcursul celor două zile s-au creat oportunități excelente de relaționare și colaborare între invitați și firmele participante.

Echipa Plastics Bavaria s-a bucurat sa-i aibe alături pe cei mai importanți parteneri din țară, precum Elba România, Interpart Production, Valeo Lighting Injection România, DeLonghi România, IAC Bals sau Electroprecizia Săcele.

O mașină de injecție pentru fiecare deceniu

În pavilionul expozițional destinat mașinilor de injecție au fost prezentate 18 exponate (aproximativ o mașină de injecție pentru fiecare deceniu) destinate aplicațiilor ce necesită forțe de închidere cuprinse între 25 și 1600 tone.

Printre acestea se numără și mașinile PX25 și PX320, prin intermediul cărora KraussMaffei extinde seria de mașini electrice de la 25 la 320 tone forță.

Modelul PX25 a impresionat prin intermediul tehnologiei de micro-injectare a siliconului lichid (LSR - liquid silicone rubber), piesa realizată fiind un inel de etanșare radial cu o geometrie complicată și o greutate de numai 0,15g.

Cel mai mare model din serie, PX320, cu o forță de închidere de 320 tone, a fost prezentat alături de tehnologia IMD duo (In Mold Decorating). Această tehnologie permite pentru prima dată realizarea unor holograme prin injecție, cu rezultate impresionante în ceea ce privește aspectul și productivitatea piesei rezultate. Prin tehnologiile speciale prezentate în secțiunea mașinilor de injecție s-a numărat și modelul GX650, destinat aplicațiilor cu timp de ciclu redus, aplicații FiberForm, ColorForm și aplicații pe bază de inserții cu fibră de sticlă sau carbon.

Demonstrații live ale tehnologiilor inovatoare în procesul extrudării

Tehnologiile de extrudare prezentate în cadrul evenimentului s-au bucurat de un larg interes din partea vizitatorilor. Aceștia au fost impresionați de linia pilor TCP (Termoplastic Composite Pipes). Echipamentul expus a prezentat procesul de înfășurare a unei țevi cu benzi din firbă de sticlă pentru utilizare în condiții de presiune înaltă asociată aplicațiilor din industria petrolieră și a gazelor. Suplimentar, a fost prezentat noul cap de extrudare destinat producției de tubulatură în 3 straturi.

Un alt punct de atracție a fost linia de extrudare pentru profile, reperul rezultat fiind o carcasă bicoloră realizată din policarbonat, utilizând procesul de extrudare paralelă. Celelalte exponate, cum ar fi sistemul de extrudare directă, au dovedit încă o dată capacitatea inovatoare a tehnologiei de extrudare.

Experiența liva Plastics 4.0

În cadrul evenimentului, o secțiune specială a fost dedicată prezentării tehnologiei Plastics 4.0 și a întregii game de echipamente asociate, ilustrând conceptul Industrie 4.0.

Alte puncte de interes au fost prezentările soluțiilor software MES (Manufacturing Execution System), MaXecution și prezentarea aplicației DataXplorer instalată pe o mașină de injecție KM650GX FiberForm. Aceste aplicații asigură o imagine ”microscopică” a parametrilor asociați procesului, prin posibilitate înregistrării a 500 de semnale relevante de pe mașină.

Toate mașinile de injecție prezentate au fost echipate cu opțiunea inteligentă APC Plus (Adaptive Process Control Plus), care asigură o greutate constantă a pieselor injectate și un grad înalt de fiabilitate a procesului.

Grupul KraussMaffei a reușit să continue spiritul de pionierat și să se reinventeze continuu. Fiind unul dintre cei mai importanți furnizori de mașini și sisteme de procesare a materialelor plastice, compania se îndreaptă cu încredere spre era digitală. Conform declarației Directorului Executiv al Grupului KraussMaffei, Dr. Frank Stieler, ”Forumul a fost un mare succes. Spectrul larg de mașini inovatoare și tehnologiile pe care am  putut să le prezentăm clienților la noi acasă, au făcut ca evenimentul să fie cu adevărat unic!”.

KraussMaffei Competence Forum 2018 - 180 de ani de inovație și tehnologie