22 Jul, 2024

Noile pompe KraussMaffei HPP și HPP2 PUR

În cadrul sistemelor tehnologiei bazate pe reacție, pompa este nucleul fiabilității procesului - iar KraussMaffei este expertul în domeniu. Producătorul a redimensionat acum conceptul deja consacrat al HPP la debite de 80 și 155 litri/minut (1450 rpm) și a adăugat caracteristici utile. Acest lucru permite acoperirea întregii game de cerințe PUR.

(Parsdorf, Germania, 13 februarie 2024) - Timpul înseamnă bani. Atunci când se așteaptă ca sistemele PUR să acționeze din ce în ce mai rapid, una dintre componentele sistemului este afectată în mod special: pompa. Chimia devine tot mai agresivă, iar printre componentele spumei se numără adesea aditivi abrazivi.  Pompele dozatoare cu piston axial HPP și HPP2 de la KraussMaffei sunt proiectate special având în vedere acest aspect și sunt acum disponibile în două noi dimensiuni nominale, cu debite de 80 și 155 litri/minut.

Dacă un cap de mixare trebuie să transforme poliolul și izocianatul în PUR (poliuretan) într-un raport precis, acesta are nevoie de pompă cu o presiune de 100 până la 200 bar pentru a asigura debitul necesar în mașina de dozare. Versiunile chimice fac parte dintr-o gamă de sine stătătoare în cadrul categoriei de pompe. Puțini furnizori îndrăznesc să abordeze acest proces și un număr și mai mic au expertiza necesară.

 

Structura unei pompe cu piston axial

Arborele de acționare pune în mișcare mai multe pistoane aflate într-o carcasă cu cilindri rotativi. Acesta poate fi reglat la infinit în unghi față de axa de acționare cu ajutorul unui disc de control, care modifică debitul (în cm3 / rotație). Cu cât crește gradul de înclinare, cu atât deplasarea este mai mare, deoarece lungimea alezajelor cilindrilor este utilizată într-o măsură tot mai mare. Fără înclinare, cursa pistonului este zero. Inițial, pompele de acest tip au fost concepute pentru hidraulica utilajelor de construcții, utilizate, de asemenea, pe scară largă în aplicațiile tehnologiei de reacție. Aici se confruntă cu provocări deosebite, deoarece carcasa pompei este în totalitate umplută cu substanțe chimice care au devenit tot mai agresive astfel încât să permită timpi de producție mai scurți. De exemplu, unele componente alcaline atacă tocmai compușii fier-carbon care asigură duritatea oțelului. Robert Brunner subliniază:

"Atunci când proiectăm pompe, trebuie, prin urmare, să acordăm din ce în ce mai multă atenție alegerii materialelor și să găsim soluții aici."

 

KraussMaffei este singurul producător de sisteme PUR care își construiește propriile pompe pentru mașinile de dozare, încă de acum mulți ani. Majoritatea furnizorilor se bazează pe modele standard, astfel încât disponibilitatea pompelor din această gamă de dimensiuni este foarte limitată.

Jochen Zwiesele (Director Global Development Reaction Process Machinery), declară:

"Noile versiuni ale pompelor noastre HPP acoperă lacunele existente."

Anterior, acestea erau disponibile cu dimensiuni nominale de 3 până la 28 cm3/rot, ceea ce corespundea unui debit de până la 40 de litri/minut. Pentru aplicațiile de volum mare, cum ar fi panourile de construcții, izolația pentru frigidere sau conductele de încălzire urbană, a devenit necesară creșterea debitului de material. Noile versiuni cu debite de 80 l/min, respectiv 155 l/min (până la1450 rpm) sunt dedicate acestui tip de aplicații.

 

Caracteristicile pompelor HPP și HPP2

HPP și HPP2 se diferențiază printr-o serie de detalii, deși eficiența lor volumetrică este la fel de ridicată: 

  • Modelul HPP este 100% compatibil cu variantele disponibile pe piață, ceea ce facilitează considerabil înlocuirea unităților de la alți furnizori, care nu mai sunt comercializate.  Pompa HPP este disponibilă cu cuplaj cu arbore sau cu cuplaj magnetic.
  • Modelul HPP2 are ca dotare standard un cuplaj magnetic anti-uzură. Acesta funcționează prin intermediul unui rotor intern prevăzut cu magneți și poziționat într-o carcasă de contenție nemagnetică. Un rotor exterior, de asemenea echipat cu magneți, transferă viteza dorită de la motor la arborele de transmisie. Acest concept oferă un avantaj decisiv: carcasa este închisă. În cazul cuplajului cu arbore, pe de altă parte, arborele iese în exterior, fiind astfel necesare sisteme de etanșare foarte eficiente pentru a preveni scurgerile (componentele PUR sunt aproape la fel de fluide ca apa). Garniturile de etanșare, la rândul lor, sunt componente care influențează în mod esențial gradul de uzură. O altă caracteristică a noului HPP2 este axul, care a fost eliminat din compartimentul pompei. Acesta este responsabil de modificarea înclinației cilindrului prin intermediul discului de control și asigură astfel punctul de funcționare optim pentru o gamă largă de aplicații. În special în cazul izocianatului, din cauza absorbției de apă se pot forma cristale care înfundă filetul și îngreunează deplasarea acestuia. În plus, distanța dintre rulmenți a fost mărită, sporind rigiditatea acestora, iar senzorii de temperatură și controlul stării de deteriorare a rulmenților sunt, de asemenea, disponibili.

KraussMaffei oferă un portofoliu larg de pompe cu disponibilitate rapidă pentru prelucrarea produselor chimice inofensive, a sistemelor acționate cu apă și a fluidelor agresive. Partea mecanică este întotdeauna avută în vedere. Coloranții adăugați, cum ar fi negrul de fum sau dioxidul de titan, de exemplu, pot avea un efect abraziv. Designul pompei și materialele utilizate trebuie, de asemenea, să fie adaptate acestui aspect. Pe lângă carcasa din fontă, HPP2 în mărimile nominale de 3, 6 și 12 cm3/rot sunt disponibile și în varianta cu carcasă din oțel inoxidabil, ideală pentru aplicații din materiale epoxidice.

Deși pompele KraussMaffei sunt perfect adaptate materiilor prime agresive (datorită multiplelor niveluri de protecție împotriva coroziunii), curățarea și recondiționarea la anumite intervale de timp sunt totuși necesare. KraussMaffei oferă un serviciu propriu de întreținere, testare și certificare. Menținerea în stare bună a componentelor de sistem asigură, de asemenea, protecția mediului și sustenabilitatea.

Noile pompe HPP PUR vor fi disponibile începând cu primul trimestru al anului 2024.

 

Sursa: press.kraussmaffei.com

Noile pompe KraussMaffei HPP și HPP2 PUR