22 Jul, 2024

Plastics Forum 2017 - O fabrică de mase plastice în inima Carpaţilor

Între 7-9 iulie 2017 a avut loc în România evenimentul Plastics Forum, un concept unic implementat de Plastics Bavaria. Conceptul forumului este un mix între conferinţe de specialitate orientate pe soluţii practice şi un spaţiu expoziţional cu utilaje în funcţiune.

Braşov, 20 Septembrie 2017 – Scopul acestui eveniment bienal a fost acela de a prezenta live tehnologii şi soluţii de ultimă oră pentru cei peste 260 de clienţi din marile corporaţii din ţară, dar şi schimb de idei și oportunități de afaceri.
 
Timp de un weekend, Plastics Bavaria a realizat imposibilul: a construit o fabrică de mase plastice la munte, în faţa unui hotel situat la 1400 m altitudine, într-un cort de 500 mp, cu peste 35 de echipamente destinate prelucrării maselor plastice. Performanţa reuşită este extraordinară, deoarece nimeni nu a mai realizat acest concept până acum, deoarece variaţiile de temperatură influenţează în mod direct producţia.
 
Plastics Forum a fost structurat în două mari segmente pentru ca informaţiile teoretice prezentate în cadrul conferinţei să fie demonstrate şi practic în fabrica construită în cort, timp de 2 zile. Cei peste 260 de invitaţi au participat la o conferinţă în care au fost prezentate soluții eficiente pentru optimizarea, dezvoltarea şi modernizarea capacităţilor de producţie, asistând la prezentări live şi demonstraţii ale echipamentelor expuse în fabrica creată la munte. 
 
În cadrul evenimentului au fost expuse 3 mașini de injecție, sistem de dozare și uscare materii prime, roboţi multi ax, 8 unități de temperare matriţe, sistem de răcire complet, 2 granulatoare de diverse dimensiuni, 2 benzi transportoare, separatoare diverse și alte echipamente periferice.
 
Toate aceste echipamente au fost vizionate în timpul demonstraţiilor de reprezentanţi ai companiilor de top din industria de mase plastice din ţară: Quin, Valeo Lighting Injection, Elba Lighting, Metaplast, Continental Powertrain, Ronera Rubber, Marquardt, Bosch Rexroth, DeLonghi, Arctic şi Teraplast. 
Tehnologie de vârf și soluții personalizate 
 
În acest cadru plăcut şi util, Motan Colortronic a prezentat tehnologii și echipamente performante, alături de KraussMaffei, Regloplas, Reglochill, Rapid, MTF Technik si Sesotec.
   
Pe lângă prezentările de succes ţinute de domnul Carl Litherland, Head of Group Marketing, un punct central al întregii prezentări Motan a fost controlul de la distanţă al fabricii aflate la 2000 km prin intermediul LinkNet. Această tehnologie este extrem de utilă, deoarece reduce timpul de producţie şi permite controlul fabricii din exterior (alimentarea maşinilor sau consumul de material), chiar şi atunci când eşti plecat. Un alt punct de interes în cadrul Plastics Forum a fost şi prezentarea uscătorului Luxor EM A care reprezintă un salt în industria de mase plastice, deoarece reuneşte componentele de sistem într-o mini-celulă de producţie, făcând posibilă creşterea preciziei şi a productivităţii. 
 
Un mare succes în cadrul Plastics Forum a fost şi prezentarea softului performant APC Plus de către KraussMaffei, programul care autoreglează maşinile de injecţie şi cu care au fost produse în timp real piese tehnice de mare precizie (componente auto, ornamente şi componente de tablouri electrice).
Variaţiile de temperatură şi umiditatea au influenţă directă asupra calităţii şi preciziei matriţelor, dar echipamentele KraussMaffei au scos piese ideale, iar componentele Motan au făcut faţă cu brio într-un cadru de lucru cu condiţii atât de nefavorabile. Vizitatorii au putut să constate precizia echipamentelor testate, tehnologia de ultimă oră dintre KraussMaffei şi Motan reprezentând încă un plus adus evenimentului.
 
La Plastics Forum a fost lansată în premieră, în România, maşina de injecţie PX complet electrică produsă de KraussMaffei. Cu o construcție personalizată și posibilitate de adaptare în orice moment, această serie definește tehnologia de ultimă oră în orice ramură industrială și în orice aplicație, iar avantajele prezentate sunt uluitoare: modularitate, eficiență maximă, tehnologie de comandă de înaltă precizie, construcție ergonomică cu o flexibilitate maximă și accesibilitate optimă. 
 
Regloplas, un alt partener important, a completat maşinile de injecţie din fabrica creată cu 8 unități de temperare matriţe, iar Reglochill a prezentat un sistem de răcire complet acre a deservit toate exponatele.
 
Nu în ultimul rând, Rapid a avut o prezentare foarte interesantă despre modul de reciclare al maselor plastice şi importanţa alegerii cu atenţie a echipamentelor pentru reciclare, iar Sesotec a prezentat marele beneficiu al eliminării contaminărilor metalice prin creşterea productivităţii.


Networking în interiorul comunității de mase plastice din România
 
Plastics Forum a reunit cei mai buni furnizori, fiecare aducând un mare plus din domeniul lor de activitate. 
Marele beneficiu al polarizării vârfurilor din industrie în cadrul evenimentului sunt ultimele dezvoltări din domeniu (LinkNet de la Motan, Blue Box, Plastics 4.0 sau maşina complet electrică PX de la KraussMaffei), precum şi schimbul valoros de idei și oportunități de afaceri faţă de care reprezentanţii companiilor și-au declarat entuziasmul.
 
Organizat la standarde ridicate, Plastics Forum facilitează interacțiunea dintre companii și producători şi consolidează ideea de comunitate care să aducă beneficii industriei româneşti de mase plastice.

Plastics Forum 2017 - O fabrică de mase plastice în inima Carpaţilor