21 Jun, 2024

Protecția compound-urilor din plastic împotriva contaminanților metalici - Detectoarele de metale

Producătorii de materiale granulate și fabricanții de compound-uri au exigențe speciale în ceea ce privește protecția împotriva contaminanților metalici. Separatoarele de metale din această gamă trebuie să funcționeze cu o precizie de detectare ridicată și să garanteze timpi de curățare minimi. Un separator de metale fiabil poate crește disponibilitatea liniei, asigura calitatea produselor și preveni eventuale reclamații.

 

De ce sunt detectoarele de metale o necesitate în industria maselor plastice?

Detectoarele de metale sunt utilizate în industria maselor plastice în diferite etape ale procesului de fabricație pentru a evita deteriorarea echipamentelor de producție cauzată de contaminanți metalici. Detectoarele de metale previn deteriorarea și cresc durata de viață a echipamenelor. Un timp de funcționare mai mare a utilajelor crește, de asemenea, productivitatea întregii linii. Prin urmare, costul unui detector de metale se amortizează rapid.

 

Unde ar trebui să fie instalate detectoarele de metale?

În mod ideal, detectoarele de metale ar trebui instalate în punctul în care materialul este introdus în linia de producție, pentru a proteja mașinile și echipamentele împotriva deteriorării. În cazul în care acest lucru nu este posibil, acestea ar trebui plasate cât mai aproape de mașina care trebuie protejată. Același principiu se aplică și în cazul inspecției finale: produsele finite ar trebui supuse unei verificări de asigurare a calității pentru depistarea contaminării cu metale imediat înainte de a ajunge la mașina de ambalare sau la stația de încărcare. Dezavantajul verificării produselor pentru detectarea metalelor la sfârșitul procesului de fabricație este o potențială pierdere de valoare rezultată din produsele finite, dar contaminate.

 

Factori cheie în achizița unui detector de metale

Achiziția unui detector de metale este o investiție în optimizarea proceselor și echipamentelor dumneavoastră. Doi factori joacă un rol esențial în acest sens:

1. Instalare simplă pe echipamentele existente sau parțial existente

2. Operare facilă de către personalul dumneavoastră

 

1. Instalare simplă

Instalarea echipamentelor periferice, cum ar fi un detector de metale, poate necesita întreruperea procesului de producție. Cu cât instalarea noului dispozitiv este mai simplă și mai rapidă, cu atât timpul de inactivitate este mai scurt și riscul de instalare incorectă este mai redus.

Caracteristicile care facilitează instalarea unui detector de metale:

 • Dispozitivul vine ca o unitate preasamblată. Detectoarele de metale ar trebui să fie livrate preasamblate într-un cadru, pentru a accelera procesul de instalare și pentru a elimina necesitatea de a alinia diverse componente între ele, la o distanță adecvată față de zona fără metale (MFZ). Preasamblarea reduce riscul unei instalări necorespunzătoare și nu solicită cunoașterea detaliată a modului de montaj sau a distanței dintre componente. Tot ce trebuie să faceți este să configurați o unitate compactă, adaptată în mod optim nevoilor dumneavoastră.
 • Punctele de fixare sunt ușor accesibile. Dispozitivul trebuie să aibă un număr redus de puncte de fixare, ușor accesibile pentru instalarea pe cadre, utilaje sau pereți, pentru a facilita instalarea la fața locului.
 • Aparatul este adecvat materialului care urmează să fie examinat. Caracteristicile trebuie să fie adaptate cu precizie modului în care va fi utilizat detectorul de metale. Sunt disponibile sisteme special concepute pentru examinarea pulberilor, a granulelor, a produselor reciclate și nu numai.
 • Dispozitivul este adecvat mediului de lucru. Detectoarele de metale trebuie să fie adaptate solicitărilor mecanice și temperaturilor ambientale.
 • Dispozitivul este pregătit pentru utilizare (plug and play). Toate conexiunile și cablurile necesare sunt incluse, conectate și gata de utilizare. Producătorul a preinstalat toate setările necesare și le-a adaptat nevoilor clientului, pentru a evita necesitatea unor ajustări suplimentare la fața locului.
 • Unitatea de control este ușor accesibilă. Opțiunile pentru asigurarea accesibilității includ amplasarea unităților de control într-o locație diferită de cea a bobinelor detectorului.
 • Instalarea electrică este facilă. Instalarea electrică ar trebui să fie posibilă în doar câțiva pași. Suplimentar față de setările de bază din cadrul software-ului de operare, dispozitivul ar trebui să ofere o varietate de setări preconfigurate și testate din care să puteți alege rapid, în funcție de necesități, în timpul funcționării.

 

2. Operare facilă

Odată instalate, detectoarele de metale rămân în uz pentru o perioadă îndelungată. De aceea, ar trebui să fie ușor de operat pentru angajații companiei. În cazul unei erori sau al unei întreruperi a funcționării, operatorii trebuie să poată interacționa rapid și intuitiv cu dispozitivul, astfel încât să localizeze și să remedieze problemele cât mai repede posibil.

Caracteristicile unui detector de metale ușor de utilizat

 • Operare ușoară și sigură după o scurtă instruire. Personalul dvs. ar trebui să fie capabil să opereze cu ușurință și în siguranță dispozitivul după o scurtă prezentare și instruire.
 • Setări flexibile pentru diferite tipuri de produse și sensibilități de detectare. Aparatul ar trebui să ofere opțiunea unor setări individuale care să se potrivească perfect produsului care urmează să fie examinat. De asemenea, ar trebui să fie posibilă ajustarea sensibilității de detecție, care determină dimensiunea particulelor metalice ce urmează a fi identificate.
 • Curățare ușoară. Dispozitivele și echipamentele trebuie să fie curățate des în procesele de producție care implică schimbări frecvente de produs și de culoare. Prin urmare, detectorul de metale utilizat trebuie să fie ușor de curățat.
 • Blocarea interferențelor ambientale
 • Funcție de jurnal și contorizare a metalelor detectate. Aceste funcții permit trasabilitatea în cazul unei erori, al unei întreruperi a serviciului sau în cazul în care se detectează corpuri străine.
 • Posibilitatea transferului de date și a interfețelor de documentare
 • Posibilitatea de a alege între diferite limbi
 • Testarea regulată a performanțelor
 • Structura simplă a meniului de operare pentru setări intuitive.

Prețul și precizia de detectare nu ar trebui să fie singurele criterii de luat în considerare în momentul achiziției unui detector de metale. Instalarea rapidă, simplă și operarea fără efort, permit personalului dumneavoastră să economisească timp care ar fi mai eficient și mai profitabil petrecut în producție.

 

Sursa: sesotec.com/emea/en

Protecția compound-urilor din plastic împotriva contaminanților metalici - Detectoarele de metale