12 Nov, 2024

Robotul KraussMaffei de tip LRX își comandă propriul circuit de vacuum

Separarea pieselor injectate în matriță este mai eficientă din punct de vedere energetic și al costurilor prin monitorizarea digitală a circuitelor de vacuum la noua generație de roboţi LRX cu sarcini mici de la KraussMaffei.

München, 30 octombrie 2017 – Noul sistem de comandă a vacuumului monitorizează în mod activ consumul de aer comprimat și identifică mai devreme pierderile acestuia. Funcția suplimentară de oprire a suflării ușurează depozitarea pieselor mici.

Asemănător unui mecanism automat de pornire-oprire 

Noua monitorizare a vacuumului funcționează complet digital și conține cele trei funcții: economisirea, detectarea pierderilor și oprirea suflării aerului. Funcția de economisire a aerului este comparabilă cu mecanismul automat de pornire – oprire a unui automobil de ultimă generație. Asemeni unui autoturism care economisește energie prin oprirea motorului la semafor cu ajutorul unei funcții de pornire – oprire a acestuia, în automatizare este generată numai cantitatea de vacuum necesară într-un ciclu. În total se obţine o economie de până la 95% din necesarul de aer comprimat. Sistemul de comandă oprește generarea de vacuum după atingerea unui prag prestabilit. Dacă nivelul vacuumului scade în timpul perioadei de menținere, valoarea setată este restabilită printr-un impuls scurt.

Noua monitorizare digitală a vacuumului este complet integrată în modelele standard ale sistemului de comandă MC6. Toate valorile circuitului de vacuum sunt, prin urmare, memorate în programul specific. Acest lucru, la rândul său, permite mai ușor schimbarea programului robotului, făcând inutil accesul la comutatorul digital de presiune.

Funcții suplimentare – detectarea pierderilor și oprirea suflării aerului

Funcția suplimentară a supravegherii pierderilor de aer înregistrează neregularitățile mecanismului automat de pornire – oprire și le transmite sistemului de comandă MC6. Aceasta indică din faza incipientă circuitele de vacuum cu pierderi sau dispozitivele defecte de aspirație. Din acest motiv, noua monitorizare a circuitelor de vacuum funcționează ca un sistem suplimentar de detectare timpurie și susține service-ul proactiv al sistemului (întreținere predictivă).

A doua funcție suplimentară, oprirea suflării aerului, face ca depozitarea controlată a componentelor mai mici de pe banda transportoare să fie mai ușoară prin oprirea specifică a suflării. Acest lucru crește eficiența ciclului de producție și optimizează procesul de automatizare. La expoziția comercială Fakuma 2017, un robot LRX 150 montat pe o maşină de injecţie CX 200-750 cu o forță de strângere de 2000 kN a realizat această sarcină. Variantele pentru o consolă de jocuri în diverse versiuni de design au fost create într-o matriță cu mai multe cavități. Robotul LRX 150 extrage componentele și le aruncă într-un pachet aflat la baza recipientului de colectare a culeei. Pe baza funcției de oprire a suflării aerului acest lucru se întâmplă mai rapid și mai eficient.

Mai modulară și mai eficientă: noua generație de roboți LRX cu sarcini mici

Noua generație de roboți liniari cu sarcini mici de la KraussMaffei prezintă un nou concept progresiv cu panoul de comandă descentralizat și axa X de sine stătătoare. Acestea oferă o flexibilitate mărită în cazurile simple de retrofit al senzorilor sau de extindere a circuitelor de aer. Dispozitivele de antrenare cu pinion și cremalieră utilizate în locul curelelor dințate oferă mișcări rapide, de înaltă precizie pe toate axele. Un concept de protecţie termică revizuit pentru componente electronice cu clasa IP54 completează noul concept și oferă un timp sporit de funcționare în siguranță. Noii roboţi LRX 50, LRX 100 și LRX 150 pot fi combinaţi individual cu toate tipurile de mașini de injecţie hidraulice și electrice având forțe de închidere de la 350 la 6500 kN.

Robotul KraussMaffei de tip LRX își comandă propriul circuit de vacuum