21 Jun, 2024

Sesotec - Pre-sortarea materialului plastic reciclat pentru o procesare profitabilă și eficientă

Pre-sortarea nu este doar un instrument de asigurare a calității, ci și o abordare pentru creșterea rentabilității. În industria de prelucrare a maselor plastice, există numeroase motive în favoarea utilizării materialului plastic reciclat. Însă pentru a putea fi utilizat ca materie primă secundară, acesta însă trebuie să aibă un grad de puritate cât mai înalt. 

Schönberg, 15 ianuarie 2024 - Tehnologiile de sortare a materialelor și de detectare a contaminanților joacă un rol decisiv în eliminarea impurităților: corpurile străine, cum ar fi metale, diferite culori și tipuri de plastic, trebuie să fie detectate în mod eficient, fiabil și separate sau sortate în mod complet automat.

 

Dificultăți în achiziționarea de material reciclat

Industria de prelucrare a plasticului se confruntă cu cerințe în continuă creștere: Două provocări foarte importante în ceea ce privește achiziția sunt calitatea instabilă a materialelor și lipsa de disponibilitate a acestora. Nu există suficiente materiale reciclate post-consumator (PCR) de o calitate constant ridicată, adică fără corpuri străine, culori străine și materiale plastice străine în material, pentru a satisface cererea de pe piață. În plus, nu există specificații care să reglementeze în mod clar calitatea unui reciclat.

Provocări suplimentare în ceea ce privește achiziția de reciclat sunt prețurile fluctuante ale materiilor prime, lanțurile de aprovizionare complexe și termenele lungi de livrare.

 

Cerințele procesatorilor de mase plastice

Eficiență: Materialul de intrare de cea mai bună calitate este esențial pentru o prelucrare ulterioară fără riscuri în procesul de uscare, de mixare sau de producție. În cazul în care calitatea este corectă, producția poate funcționa fără probleme și la randament maxim.
Fiabilitatea procesului: Eliminarea particulelor de praf și a corpurilor străine din materialul de intrare previne deteriorarea mașinii și asigură fiabilitatea fluxului de prelucrare. Un sistem defectuos costă timp și bani din cauza întreruperilor de producție și a lucrărilor de reparații.
Asigurarea calității: Detectarea timpurie a impurităților ajută la asigurarea celei mai înalte calități a produselor finale și previne eventualele daune de imagine și retururi costisitoare.
Eficiența costurilor: Utilizarea de material plastic reciclat trebuie să fie viabilă din punct de vedere economic. Presortarea permite procesatorilor să achiziționeze materii prime cu grade de puritate mai scăzute, la prețuri mai avantajoase și să mențină, în același timp, standardul de calitate înaltă a produsului finit.

 

Soluție completă pentru utilizarea de material reciclat

Procesatorii de mase plastice ar trebui să poată prelua controlul asupra calității materialului de intrare, astfel încât să poată produce în mod constant, eficient și durabil folosind plastic reciclat.

Soluția este un sistem complet automatizat, fiabil de pre- și post-sortare care detectează și separă tipurile de plastic, culorile și metalele din materialele măcinate de calitate diferită, în funcție de cerințele liniei de producție.

Această pre-sortare poate avea loc complet independent de procesarea ulterioară, prin combinarea tuturor etapelor relevante ale procesului pe o singură platformă compactă.

 

Etape importante în procesul de pre-sortare a materialelor plastice

Desprăfuirea: Praful și particulele fine sunt separate în mod fiabil de materialul reciclat printr-un sistem de cernere în contracurent.

Manipularea materialelor: Dispozitivele standard de transport prin vid cu o stație centrală de vid asigură un transport fără dificultăți al materialului prin sistemul de desprăfuire către sortator. Extracția poate avea loc din containere, silozuri, bigbags sau chiar octabins.

Sortarea: Un sistem compact de sortare multi-senzor cu senzori de înaltă rezoluție care pot fi combinați după cum este necesar. Tehnologiile de ultimă generație de evaluare a semnalelor garantează o precizie de detecție ridicată și o rată de evaluare de până la 500.000 de piese pe secundă. Senzori disponibili: Senzor de culoare și formă, senzor de metal și senzor de infraroșu apropiat.

Control centralizat: Tehnologia de transport și sistemul de sortare sunt conectate la nivel central prin intermediul unei unități de control. O funcție integrată de pornire și oprire automată asigură un confort maxim de operare.

Platformă: O platformă structurală staționară este proiectată pentru o punere în funcțiune rapidă a sistemului. Toate componentele necesare, cum ar fi transportul materialului, desprăfuirea și sortarea, sunt instalate în fabrică și, prin urmare, sunt gata de utilizare în cel mai scurt timp.

 

Avantajele pre-sortării pentru procesatorii de mase plastice

Impuritățile, variațiile de culoare și defectele vizuale afectează calitatea materialelor plastice. Scopul este de a crește puritatea rectificatului înainte de procesare, ceea ce înseamnă automat o mai mare siguranță și o calitate superioară a produselor finite.

Pentru procesatorii de mase plastice, avantajele presortării constau în posibilitatea de a produce în mod independent, rentabil și eficient. Aprovizionarea constantă și sigură cu material pur, de înaltă calitate permite o producție economică și fiabilă - o investiție care se amortizează rapid.

 

Sursa: sesotec.com


Sesotec este unul dintre cei mai mari producători și dezvoltatori de sisteme de inspecție, separare și sortare, la nivel mondial. Sistemele Sesotec sunt utilizate în linii de producție, împachetare și în pregătirea materialelor pentru reciclare.

Plastics Bavaria, partener și reprezentant Sesotec în România, vă pune la dispoziție  gama completă de servicii conexe în domeniul soluțiilor pentru detectarea, sortarea și separarea metalelor, iar specialiștii noștri sunt întotdeauna pregătiți pentru a oferi soluții adaptate eficient cerințelor dumneavoastră.

Sesotec - Pre-sortarea materialului plastic reciclat pentru o procesare profitabilă și eficientă