22 Jul, 2024

Soluții de tranziție către o economie circulară a deșeurilor din plastic, de la MOTAN Colortronic

Motan Colortronic este un puternic susținător al economiei circulare, dezvoltând permanent soluții de eficientizare a proceselor de producție și a sistemelor de sortare și separare a plasticului.

Isny, 10 Aprilie 2021 - Ca fabricant și distribuitor, activăm într-un sector care formează legătura dintre producătorii și procesatorii de plastic. Produsele noastre sunt dezvoltate pentru a manipula atât materiale virgine, cât și granule, fulgi sau pulbere reciclate. În timpul dezvoltării produsului, luăm în considerare și materiale noi, care sunt în prezent cercetate și testate pentru uz industrial. Scopul nostru nu este doar de a gestiona eficient resursele, ci și de a oferi clienților noștri soluții tehnologice atractive din punct de vedere financiar, într-un sistem complet.

 

Economia circulară, soluție pentru reciclarea materialelor plastice

Deșeurile de plastic au devenit o problemă globală, pe care societatea în ansamblu trebuie să o rezolve. În același timp, cererea de resurse crește direct proporțional cu populația globului. Acesta este motivul pentru care economia circulară este un subiect atât de important pentru industria materialelor plastice.

Economia circulară este un sistem regenerativ, în care un procent cât mai mare din resursele existente este partajat, închiriat, reutilizat, reparat, recondiționat și reciclat pentru a extinde ciclul de viață al respectivei resurse. O economie circulară bine condusă poate contribui la îmbunătățirea imaginii negative pe care plasticul o are în societate în acest moment.

 

Sortarea plasticului, condiție pentru o reciclare eficientă

Materialele plastice au proprietăți ideale pentru reciclare. Cu toate acestea, pentru ca economia circulară să funcționeze, toți actorii din lanțul de prelucrare, de la producătorii și procesatorii de materiale plastice la clienți și reciclatori, trebuie să coopereze și să comunice eficient.

O altă condiție pentru o economie circulară eficientă este sortarea deșeurilor de plastic în funcție de tip, ceea ce oferă condiții mai bune pentru reciclare. Scopul ar trebui să fie generarea cantității necesare de material reciclat pentru fabricarea de noi produse din plastic. La aceasta contribuie evoluția și progresele din sfera sistemelor de sortare și separare.

 

Motan, partener pentru trei domenii de prelucrare a plasticului

Motan dezvoltă sisteme și echipamente dedicate pe 3 domenii distincte, dar care se subordonează aceluiași scop, dezvoltat mai sus:

  • fabricarea de material plastic virgin,
  • fabricarea de material plastic reciclat,
  • prelucrarea materialelor plastice în general.

”Conectarea diferitelor procese de producție - folosind Industria 4.0 - este, în opinia noastră, importantă pentru o economie circulară care funcționează bine. Putem deja accesa datele din echipamentelor Motan utilizând o interfață OPC-UA. Vom dezvolta permanent aceste sisteme, care vor permite un schimb de date practic complet în cadrul ciclurilor de procesare. Senzorii vor fi mai importanți ca niciodată pentru controlul calității, pentru colectarea și transferul de informații."

Motan Colortronic este partener Blue Competence, o inițiativă a VDMA - cea mai mare organizație din industria europeană de inginerie mecanică - creată pentru a promova sustenabilitatea în construcția de mașini și sisteme.
 

Ciclul de viață al plasticului și economia circulară.

Surse: PlasticsEurope, motan-colortronic.com

Soluții de tranziție către o economie circulară a deșeurilor din plastic, de la MOTAN Colortronic