22 Jul, 2024

Tehnologia ColorForm – avantaje în producția de serie

Tehnologia ColorForm dezvoltată de KraussMaffei pentru domeniul injecției de mase plastice, a trecut cu succes testele producției de serie. Suprafețele lucioase, lăcuite, sunt produse chiar în matriță, iar componentele sunt asamblate și gata pentru instalare în procesul de automatizare.

München, 18 Ianuarie 2017 – Dezvoltând procesul ColorForm, KraussMaffei a revoluționat fabricarea componentelor cu un finisaj lucios. Acesta combină procesul de injecție cu cel de reacție și permite fabricarea complet automată într-un singur ciclu de producție.

Fabricare complet automată

Faptul că tehnologia ColorForm înlocuiește procesele de lăcuire clasice, determină reducerea costurilor și creșterea eficienței logistice; procentul rebuturilor este mai mic, iar cantitatea de piese transportate este mai mare.

Prima dată, corpul termoplastic de bază se formează în matriță, fiind ulterior acoperit într-o a doua cavitate cu o vopsea poliuree bicomponent (PUA) sau vopsea poliuretan (PUR). Rezultatul constă într-o componentă finisată lăcuită în culoarea dorită, cu o suprafață de calitate superioară, produsă într-un minut. 

Noua configurație standardizată permite derularea mai rapidă a proiectelor și reduce efortul tehnic. Comparativ cu sistemele anterioare, celula de producție este cu 20% mai compactă, necesitând un spațiu mai mic de instalare. Unitatea de comandă MC6 a mașinii de injecție cu interfață comună este utilizată pentru operarea utilajelor și a proceselor de finisare cu vopsea. Astfel, utilizatorul nu mai trebuie să comute de la un sistem de comandă la altul, simplificând operarea și eliminând posibilele surse de eroare.

Costuri reduse și un proces mai stabil

Schimbări semnificative pot fi văzute, de asemenea, în ceea ce privește capul de mixare al sistemelor de finisare cu vopsea. Anterior, cantitatea de vopsea pentru finisare a fost adăugată direct la componentele A ale sistemului, iar aceasta poate fi găsită în rezervor și furtune, prevenind consumul de timp la schimbarea culorii și irosirea materialelor. Noul cap de mixare măsoară colorantul direct în procesul de injecție. Astfel, utilizarea matrițelor ce au cavități multiple, crește volumul producției, iar recuperarea investiției se face într-un timp mai scurt.

Utilizând procesul ColorForm într-o singură etapă, costurile pot fi reduse considerabil în comparație cu cele necesare pentru injecția clasică plus vopsire. Pe lângă avantajele economice, valoarea adăugată a tehnologiei ColorForm constă în libertatea alegerii designului pieselor. Efecte de lăcuire clară, neagră, efecte de adâncime, logotipuri, mătuire, chiar și efectele metalice sunt posibile. Procedeul funcționează fără nici un fel de agent de descărcare. Legătura puternică dintre vopseaua PU/PUA și piesele termoplastice creează componente robuste, rezistente la razele UV și la zgârieturi.

Tehnologia ColorForm – avantaje în producția de serie
Tehnologia ColorForm – avantaje în producția de serie