02 Mar, 2024

Țevi termoplastice compozite KraussMaffei

Țevile termoplastice compozite și alte țevi armate flexibile se folosesc în principal în industria de petrol și gaze pentru aplicațiile de pe uscat, în larg sau în ape puțin adânci. Acestea oferă o gamă largă de oportunități, sunt folosite, de exemplu, ca țevi de injectare apă sau linii de colectare pentru petrol și gaze.

München, 27 Iulie 2018 - Domeniul standard de presiuni de lucru pentru aplicaţiile terestre care folosesc această tehnologie este între 60 și 200 bar. Țevile temoplastice compozite, în comparație cu țevile standard din oțel sau armate cu oțel, sunt superioare în cazul aplicațiilor cu lichide corozive. Structura compactă asigură integritatea structurală și fiabilitatea. Unul dintre cele mai importante beneficii este flexibilitatea, care permite îndoirea. O bobină de țeavă termoplastică compozită de 2" poate ajunge până la 2000 m, ceea ce permite o instalare mai rapidă, mai ușoară și mai puțin costisitoare. Sunt necesare mai puține îmbinări și conectori, ceea ce duce la costuri mai mici prin urmare şi costurile de întreţinere sunt mai mici. 

Costurile sunt calculate în kg, prețul depinzând de tipul de fibră, polimer și, de asemenea, dacă este vorba de o cantitate redusă sau de producție în serie.

Certificarea țevilor termoplastice compozite este diferită de cea a țevilor "normale" din plastic. Nu există o clasificare ca în cazul claselor SDR, unde materia primă, grosimea peretelui și temperatura medie sunt legate de o presiune de lucru. Concepția ţevilor se face personalizat, în funcţie de aplicația necesară, condiții, rapoartele de presiune etc. Acesta definește, de asemenea, numărul de straturi, raza de îndoire etc. Există norme tehnice recomandate pentru conductele armate cu fibre flexibile care descriu încărcările și testele necesare în cazul aplicațiilor terestre sau marine. 

Conceptul de linie standard al firmei KraussMaffei pentru țevi termoplastice compozite este descris printr-un proces în trei etape. Ca primă etapă, o linie de extrudare pentru conducta liniară de etanşare, urmată de o linie separată de înfășurare pentru armare și, în final, o linie de extrudare cu cap transversal pentru stratul exterior de îmbrăcare. Această configurație permite o mai mare flexibilitate în procesul de producție și reduce riscul de întreruperi. 

Linia de înfășurare KraussMaffei este echipată de obicei cu 2 sau 4 mașini de înfăşurare. Maşina este proiectată pentru un sistem de ţevi complet lipit. Sistemul de ţevi este realizat din benzi din polietilenă armată cu fibră de sticlă. Diametru interior al țevii de 2-6" (I.D.) şi diametrul exterior maxim de 180 mm. Fiecare maşină are propriul cuptor cu infraroșu pentru a asigura fuziunea dintre straturi și etanşarea. 
Două plăcuţe pot fi montate pe fiecare maşină de înfăşurare. Suportul pentru plăcuțe are o capacitate pentru o lățime de bandă între 30 - 160 mm și o greutate maximă de 200 kg. Rotirea poate fi setată în sensul acelor de ceasornic sau în sens invers acelor de ceasornic, ceea ce permite plasarea unei benzi în intervalul de + sau - 40 până la 60 de grade. 

Pentru mai mult de 2 sau 4 straturi de pe conductă sunt necesare mai multe înfășurări. Tambururile de bobină de pe fiecare parte asigură o mișcare ușoară înainte și înapoi pentru a derula conductele până la punctul de pornire. Puterea necesară de antrenare rotativă și dimensiunea tamburului depind de raza de încovoiere, respectiv de cantitatea de straturi. 

Pentru a defini o cotație sigură, sunt necesare mai multe puncte de specificare, cum ar fi dimensiunea conductelor, materialele, grosimi (țeava liniară, armarea, stratul de îmbrăcare) și lungimea maximă.

Țevi termoplastice compozite KraussMaffei