10 Dec, 2024

Reciclarea de înaltă calitate a plasticului cu ajutorul tehnologiilor moderne de sortare SESOTEC

Tehnologia potrivită poate îmbunătăți substanțial fiabilitatea procesului de prelucrare a materialelor plastice și calitatea reciclatului. Detectarea și îndepărtarea obiectelor străine într-un stadiu incipient asigură continuitatea și stabilitatea procesului. Integrarea separatoarelor de metale, a sistemelor de sortare și de analiză a materialelor reciclate asigură eliminarea contaminanților, prevenind astfel riscul de deteriorare a utilajelor, timpii morți și costurile de reparații.

 

Aproape jumătate din totalul plasticului produs la nivel mondial este ”de unică folosință”. După un singur ciclu de utilizare, ambalajele de unică folosință devin deșeuri, o resursă valoroasă, dar încă extrem de puțin valorificată. Reciclarea deșeurilor din plastic este o componentă centrală în contextul unei economii sustenabile. Datorită cantității lor și a numeroaselor domenii de aplicare, în special în sectorul ambalajelor, poliolefinele (polietilena și polipropilena) reprezintă majoritatea fluxurilor de reciclare. 

În Europa se generează anual aproximativ 25,8 milioane de tone de deșeuri din plastic și numai 30 % din acestea sunt colectate în scopul reciclării. În același timp, ratele de depozitare și de incinerare ale deșeurilor din plastic rămân ridicate− 31 % și, respectiv, 39 %,− iar în timp ce depozitarea deșeurilor a scăzut în ultimul deceniu, incinerarea a cunoscut o creștere. Potrivit estimărilor, 95% din valoarea ambalajelor din material plastic, adică între 70 și 105 miliarde EUR anual, este pierdută pentru economie după un prim foarte scurt ciclu de utilizare. În scopul remedierii acestei probleme tot mai acute, Comisia Europeană a adoptat în 2018 Strategia privind materialele plastice și deșeurile din ambalaje, stabilind obiectivul de reciclare la 50% în anul 2025, respectiv la 55% în 2030. Mai mult, Comisia intenționează să revizuiască normele referitoare la proiectarea ambalajelor în vederea asigurării posibilității de reciclare și încurajării reutilizării.

chart_5

 

În UE, în mare măsură, potențialul de reciclare a deșeurilor de materiale plastice este încă extrem de puțin valorificat. Gradul de reutilizare și reciclare a materialelor plastice rămâne foarte scăzut, în special în comparație cu alte materiale cum ar fi hârtia sau sticla, iar principalul obstacol în calea satisfacerii acestor cerințe este lipsa generală de material reciclabil de înaltă calitate.

 

Materialele reciclate post-industriale vs. reciclatele post-consumer (PCR)

Reciclatele post-industriale sunt obținute din subproduse ale industriei, și anume resturi generate în timpul procesului de producție. Acestea sunt colectate și amestecate cu loturi de plastic virgin pentru utilizare ulterioară în ciclul de producție. Reciclatele post-industriale sunt de obicei de origine unică; pot fi mărunțite și refolosite fără a necesita sortare sau curățare prealabilă și fără risc de contaminare. Datorită gradului lor înalt de puritate, reciclatele post-industriale sunt materialul preferat al multor companii procesatoare.

Reciclatele post-consumer (PCR) sunt obținute din ambalaje depozitate de consumatorii finali în sistemele de colectare în vederea reciclării. Sticlele PET returnate de consumatori sunt tocate, curățate și, în final prelucrate în sticle sau ambalaje noi. Mulți procesatori preferă să utilizeze PET reciclat colectat de la utilizatorii finali privați (PCR), deoarece fluxurile de materiale au un grad de puritate mai ridicat și sunt, prin urmare, mai ușor de procesat.

Reciclarea materialelor plastice provenite din gunoiul menajer, în schimb, impune un consum mult mai mare de resurse din cauza diverselor tipuri de materiale plastice amestecate împreună într-un flux unic. Crearea unui nou produs de înaltă calitate utilizând materiale provenite din aceste surse necesită tehnologii de sortare și reciclare performante.

 

   

 

Securizarea proceselor pentru prelucrarea de material plastic reciclat

 

Calitatea materialului

 

Din cauza disponibilității limitate a plasticului reciclat, procesatorii sunt deseori nevoiți să procure materiale de la mai mulți furnizori și să achiziționeze loturi de calități diferite. Negocierea calității materialelor înainte de plasarea comenzii este crucială. Cu cât calitatea materialului reciclat este mai bună, cu atât procesarea este mai eficientă. Dacă analizele și verificările preliminare procesării indică o calitate neconformă cu cea negociată, lotul poate fi returnat reciclatorului. Sistemele automate de analiză permit un proces rapid și precis în evaluarea calității materialelor reciclate.

 

Fiabilitatea procesului

 

Tehnologiile potrivite vor face posibilă maximizarea potențialului de reciclare a PP și PE în viitor. Sistemele moderne de sortare detectează și sortează în mod fiabil tipurile de plastic, culorile, formele, metalele și corpurile străine. Datorită unei precizii de respingere de până la 99%, acestea ating cele mai înalte niveluri de puritate. Tehnologiile inovatoare de iluminare și camere permit, de asemenea, detectarea culorilor dificil de distins și a materialelor funcționale, cum ar fi flacoane cu aditivi, TiO2.

Sistemele de sortare Sesotec oferă reciclatorilor flexibilitate maximă, deoarece pot fi personalizate și optimizate individual. Având un design modular, componentele necesare unei anumite sarcini de sortare pot fi combinate într-o singură mașină, în funcție de aplicație.

 

Sesotec este unul dintre cei mai mari producători și dezvoltatori de sisteme de inspecție, separare și sortare, la nivel mondial. Sistemele Sesotec sunt utilizate în linii de producție, împachetare și în pregătirea materialelor pentru reciclare, garantând precizie, viteză și eficiență

 

Surse: sesotec.com, data.consilium.europa.eu, eea.europa.eu, ec.europa.eu, haptic.ro

 

 

 

Reciclarea de înaltă calitate a plasticului cu ajutorul tehnologiilor moderne de sortare SESOTEC

Echipamente complementare