03 Feb, 2023

Un succes remarcabil pentru NETSTAL: noua mașină de injecție pentru producția preformelor PET-LINE Side-Entry

Sticlele PET există de 5 decenii, iar NETSTAL a jucat un rol decisiv în conturarea acestei povești de succes cu PET-LINE. Din 2020, cel mai modern sistem de pe piață, cu eliminare laterală a preformelor a impresionat clienții cu performanțele sale excelente.

 

Povestea de succes a sticlei PET a început în urmă cu aproximativ 50 de ani și a cunoscut un avânt în 1978, odată cu introducerea unei sticle de doi litri de către un mare producător american de băuturi. Cu peste 500 de miliarde de sticle PET de toate formele și dimensiunile produse și utilizate la nivel mondial în prezent, acest ambalaj pentru băuturi a devenit indispensabil.

Datorită proprietăților excelente ale materialului, a emisiilor reduse de CO2 în procesul de fabricație și a posibilității de reciclare 100% și practic nelimitate, sticla PET produce astăzi o amprentă ecologică redusă. În prezent, de exemplu, PET-ul reciclat (rPET, fulgi de PET) este adăugat la sticle în proporții din ce în ce mai mari, alături de PET-ul virgin. Nu fără motiv, primul ciclu închis de materiale pentru ambalajele din plastic a fost stabilit cu PET și, în funcție de regiune, majoritatea sticlelor colectate ajung la așa-numita reciclare de la sticlă-la-sticlă: sticlele vechi, folosite, sunt transformate în material virgin curat și de calitate alimentară, care, la rândul său, este utilizat pentru a produce noi sticle PET.

 

NETSTAL a fost activă în domeniul sticlelor PET încă de la început și a livrat primele mașini de turnare prin injecție pentru producerea de preforme PET încă de acum 40 de ani. În timp ce primele utilaje erau mașini de turnare prin injecție din stoc, aceste sisteme au evoluat constant și s-au specializat în producția de preforme PET. Inginerii NETSTAL au reușit să stabilească și să contribuie la modelarea multor standarde în acest domeniu, care acum sunt indispensabile. De exemplu, unitatea de injecție în doi timpi, intruziunea și dozarea automată sau unitatea de răcire post-formare complet integrată.

 

Pe piață există două variante pentru răcirea post-formare. Preformele calde pot fi scoase din matrița de injecție:

NETSTAL este singurul furnizor la nivel mondial care oferă atât mașini cu intrare prin partea superioară, cât și cu intrare laterală pe platforma PET-LINE, împreună cu matrițele și stațiile de post-răcire corespunzătoare. PET-LINE top-entry este un produs consacrat, care este utilizat cu succes în întreaga lume de peste 20 de ani și care a fost optimizat continuu în această perioadă. Noul PET-LINE cu intrare laterală este o nouă tehnologie  lansată în 2020, care a rulat inițial în teste de teren cu clienți selectați și actori cheie de pe piață, dovedindu-și performanța în producția de preforme în întreaga lume.

 

Producție mai mare cu cerințe energetice mai mici

În timpul fazei de testare pe teren, noul PET-LINE a fost comparat cu utilaje de la alți producători. Clienții testelor de teren au folosit matrițe de injecție și stații de post-răcire existente. În unele cazuri, s-au constatat diferențe semnificative între mașinile existente în producția clientului și noua PET-LINE.

Graficul următor prezintă o matriță existentă cu 96 de cavități care a fost rulată cu același material și cu același uscător. Diagrama arată clar economiile de energie ale noului PET-LINE (albastru) în comparație cu mașina concurentă (portocaliu). Cu noul PET-LINE, consumul de energie a fost redus cu 20-25%, în timp ce durata ciclului a fost redusă - după cum reiese din creșterea debitului de material. Clientul care a participant la test și-a crescut productivitatea cu costuri mai mici de energie electrică.

Economiile considerabile de energie sunt rezultatul a numeroase acțiuni dezvoltate și implementate la NETSTAL. Pe lângă cele mai recente generații de transmisii și invertoare, un rol important îl joacă, de exemplu, pârghia de comutare electrică, fără ax și controlul adaptiv.

 

 

Soluțiile inteligente asigură întotdeauna o productivitate maximă

 

Cel mai recent controler aXos vine cu SMART OPERATION ca dotare standard

Datorită controlului adaptiv, mașina își ajustează în mod independent parametrii la proces. De exemplu, PET-LINE învață greutatea dispozitivului de prindere pentru extracție montat și optimizează automat mișcările de deplasare pentru o operațiune de extracție accelerată. Mai mult, PET-LINE estimează în mod independent greutatea matriței montate și optimizează timpul de deplasare pentru mișcări optime de deschidere și închidere. Deoarece mecanismele de acționare sunt întotdeauna încărcate în mod egal, se obține un grad ridicat de eficiență, iar randamentul energetic este mai mare decât în cazul sistemelor comparabile de la alți producători. Avantajele suplimentare pentru clienți rezultă din timpul de ciclu mai rapid și din producția mai mare de preforme.

 

 

Deoarece mașina realizează optimizările în mod automat, este nevoie doar de un nivel minim de know-how asupra mașinii de turnare prin injecție pentru o producție optimă. Operarea simplă a întregului sistem de producție de preforme este susținută suplimentar de SMART OPERATION. Aceasta face posibilă memorarea liberă a tuturor secvențelor și operarea întregului sistem cu doar 4 butoane. Operatorii începători sunt instruiți într-un timp foarte scurt și pot opera independent una sau chiar mai multe linii. Instrucțiunile tipărite pe hârtie nu sunt necesare, deoarece toate etapele de lucru sunt afișate pe ecran. 

 

 

 

Feedback pozitiv al pieței

Atât testele de teren finalizate cu succes, cât și faza de lansare reușită a noii PET-LINE cu descărcare laterală, fac ca NETSTAL să fie complet optimistă. Astfel, compatibilitatea excelentă cu matrițele existente, consumul redus de energie în combinație cu valorile AA scăzute și timpii de ciclu rapizi au fost atestate din toate direcțiile. Combinațiile de materiale sensibile de până la 100% rPET sau culori și aditivi sunt procesate stabil și delicat în cadrul unei ferestre de proces mari, chiar și în regim de încărcare parțială.

Feedback-ul pozitiv constant din partea pieței arată că NETSTAL a avut multe realizări concrete cu noul PET-LINE și stimulează dezvoltările ulterioare, dintre care o parte sunt în curs de pregătire și așteaptă lansarea pe piață. Situația excelentă a vânzărilor și a comenzilor reflectă, de asemenea, succesul lansării produsului: NETSTAL livrează deja la fel de multe PET-LINE cu intrare laterală ca și cu intrare superioară. Astfel, povestea de succes a PET-LINE continuă, încurajând producția preformelor din PET reciclat.

 


Compania elvețiană NETSTAL Maschinen AG este un nume reprezentativ la nivel internațional în industria ambalajelor, precum și în tehnologia medicală, oferind mașini de turnare prin injecție și soluții de sistem de înaltă performanță. Portofoliul de produse include mașini de turnare prin injecție ELIOS și ELION cu forțe de strângere între 800 și 10.000 kN, sisteme de preforme PET-LINE pentru până la 144 de cavități și soluții de sistem la cheie. În domeniul mașinilor de turnare prin injecție, NETSTAL este lider tehnologic cu mașini performante care se remarcă pe piață prin viteză, fiabilitate și precizie. 
NETSTAL este parte a KraussMaffei Group din 1992.
 

Plastics Bavaria, partener și reprezentant Netstal în România, vă pune la dispoziție întreaga serie de echipamente pentru procesarea materialelor plastice, iar specialiștii noștri sunt întotdeauna pregătiți pentru a oferi soluții adaptate eficient cerințelor dumneavoastră. De asemenea, Plastics Bavaria oferă servicii complete de consultanță pentru configurarea mașinilor de injecție Netstal, asigurînd punerea în funcțiune a acestora și suport pe toată perioada de funcționare a sistemelor.

 

Sursa articol: Netstal

 

Un succes remarcabil pentru NETSTAL: noua mașină de injecție pentru producția preformelor PET-LINE Side-Entry
Un succes remarcabil pentru NETSTAL: noua mașină de injecție pentru producția preformelor PET-LINE Side-Entry
Un succes remarcabil pentru NETSTAL: noua mașină de injecție pentru producția preformelor PET-LINE Side-Entry
Un succes remarcabil pentru NETSTAL: noua mașină de injecție pentru producția preformelor PET-LINE Side-Entry